top of page
Foto van schrijverKimmy Samoey

Hoe kan ik mijn hond beter begrijpen?

Als hondeneigenaar communiceer jij ongetwijfeld dagelijks met je hond. Je vraagt hem te zitten, hier te komen... Maar wist je dat je hond ook constant met jou communiceert, zelfs zonder woorden? Via lichaamstaal vertelt je hond wat hij voelt, denkt en nodig heeft. De vraag is: begrijp jij wat jouw hond je probeert te zeggen?

 

Hoe communiceren honden?

Honden gebruiken hun zintuigen om prikkels uit hun omgeving op te vangen en te verwerken in hun hersenen. Hieruit volgt een reactie: soms reflexmatig, soms bewust.

Reflexmatige reacties

Bewuste reacties

  Pupilverwijding: Bij stress of opwinding.

Speelboog: Een hond buigt naar voren met de voorpoten laag en het achterlijf omhoog om speelsheid uit te drukken. Dit is een bewuste uitnodiging tot spel.

Haren overeind (pilo-erectie): Bij spanning of opwinding kunnen de haren op de rug en nek rechtop staan.

Liplikken: Dit is een kalmerend signaal, bedoeld om andere honden of mensen te laten weten dat hij zich niet comfortabel voelt in deze situatie.

Poot terugtrekken: Wanneer je hond bijvoorbeeld op iets scherps stapt, trekt hij instinctief zijn poot terug.


Hun communicatie is een samenspel van lichaamstaal, geluiden, geuren en aanrakingen. Denk aan verbale en non-verbale signalen zoals hun staart omhoog houden, blaffen, of een (min of meer 😉) subtiel pootje op je been. Lichaamstaal is hun primaire communicatiemiddel. Door deze signalen te leren herkennen en interpreteren, kun je een diepere band met je hond opbouwen en beter inspelen op zijn behoeften.

 

Met welke zintuigen communiceren honden?

Hun communicatie hangt nauw samen met hoe ze de wereld waarnemen, wat sterk verschilt van onze eigen perceptie. Door hun unieke lichaamsbouw, hersenstructuur en rasspecifieke eigenschappen ervaren en interpreteren honden prikkels op een unieke manier. Het ras van je hond speelt daarbij een grote rol. Enkele voorbeelden:

  • Rassen met lange snuiten, zoals bloedhonden, hebben een uitzonderlijk ontwikkeld reukvermogen. Kortsnuitige rassen, zoals de Franse bulldog, ervaren geuren daarentegen minder intens.

  • Windhonden, die gefokt zijn om op zicht te jagen, hebben een uitstekend vermogen om bewegende objecten te volgen.


Begrip van deze zintuiglijke waarnemingen is essentieel om het gedrag, de behoeften en de emoties van honden beter te interpreteren. Hiermee kunnen we hun welzijn verbeteren en hun communicatie beter begrijpen. Daarom nemen we de belangrijkste zintuigen onder de loep.


Zicht

Het zicht van honden helpt hen subtiele bewegingen waar te nemen, essentieel voor communicatie. Ze hebben een breder gezichtsveld (240°-270°), maar zien eerder beweging dan details en slechts een beperkt kleurenpalet (geel, blauw, grijs). Dankzij een reflecterende laag (tapetum lucidum) zien ze wel goed in het donker. Hun zicht ondersteunt dus vooral andere zintuigen.

 

Gehoor

Honden hebben een uitzonderlijk gehoor en kunnen frequenties tot 60.000 Hz waarnemen, zoals een hondenfluitje dat voor ons onhoorbaar is. Hun oren functioneren als radars: ze draaien om geluiden precies te lokaliseren. Staande oren vangen geluid beter op dan hangende oren.

 

Reuk

Honden hebben een uitzonderlijk reukvermogen met 300 miljoen receptoren (versus onze 6 miljoen) die ze gebruiken om info te verzamelen en te communiceren. Snuffelen is voor hen onmisbaar – hun manier om de wereld te “lezen,” net zoals wij sociale media gebruiken. 😉

 

Tast

Honden gebruiken tastharen op hun snuit, wenkbrauwen en poten om afstanden, luchtvibraties en ruimte te beoordelen, vooral in het donker. Via hun voetzolen voelen ze de textuur, temperatuur en hardheid van de ondergrond.


Smaak

Honden hebben een minder ontwikkelde smaakzin dan mensen, met 1.700 smaakpapillen tegenover onze 9.000. Ze onderscheiden basissmaken zoals zout, zuur, zoet en bitter, maar hun smaakervaring wordt vooral gestuurd door hun reukvermogen.

 

Waarom is het belangrijk om lichaamstaal te kunnen lezen?

Wanneer je de taal van je hond spreekt, voelt hij zich gehoord en begrepen. Dit versterkt zijn vertrouwen en geeft hem een gevoel van veiligheid in jouw aanwezigheid. Zo kun je stressvolle situaties vermijden en verbeter je zowel zijn mentale welzijn als fysieke gezondheid. Bovendien is kennis van lichaamstaal essentieel om gedragsproblemen en zelfs bijtincidenten te voorkomen. Bijtincidenten komen vaker voor dan je denkt, met jaarlijks gemiddeld 22 gevallen per 1000 kinderen. Bijten doet een hond niet uit het niets, vaak hebben eigenaren de subtiele signalen die eraan voorafgingen, gewoon gemist. Door bewust lichaamstaal te leren lezen, draag je dus bij aan een veiligere omgeving voor iedereen.

 

Hoé leer ik de lichaamstaal van mijn hond begrijpen?

De lichaamstaal van honden begrijpen, begint met bewust observeren. Kijk goed naar de signalen van je hond – en ook andere honden – en ontcijfer wat hij probeert te zeggen. Dit vraagt in het begin wat oefening, maar het is een onmisbare vaardigheid. Veel problemen kan je voorkomen met deze drie stappen: signalen herkennen >> begrijpen wat ze betekenen >> op de juiste manier reageren.


Helaas is hondentaal geen eenvoudige taal. Neem een kwispelende staart: dit kan blijdschap betekenen, maar ook spanning, onzekerheid of opwinding. De betekenis hangt volledig af van de context. Emoties maken het daarenboven nog complexer – het enthousiasme van een hond die door de zee rent, ziet er heel anders uit dan de serene tevredenheid van een hond die geniet van een rustige aai achter zijn oren.

Om lichaamstaal werkelijk te begrijpen, is de context met andere woorden essentieel. Een signaal kan je alleen interpreteren in relatie tot de omgeving en situatie van de hond.


Let hierbij op:

  • De omgeving: Zijn er prikkels zoals andere dieren, vreemden of harde geluiden?

  • De geschiedenis van de hond: Heeft hij ervaringen die zijn gedrag beïnvloeden, zoals trauma, training of socialisatie?

  • De timing van signalen: Wat gebeurde er vlak vóór het signaal en wat daarna?

  • De gevolgen van het gedrag: Hoe reageert de omgeving op de signalen, en beïnvloedt dit het vervolg van het gedrag?

 

Ja, lichaamstaal leren begrijpen vraagt geduld. Het is geen overbodige luxe, maar net een onmisbare vaardigheid voor iedere hondenliefhebber. Onze honden communiceren voortdurend via subtiele signalen, en door deze te leren lezen, voorkom je misverstanden en bouw je aan een diepere, sterkere band. Eén enkel signaal vertelt niet het hele verhaal, dus het is belangrijk om goed te observeren en te begrijpen wat je hond écht probeert te zeggen.


Ik help je graag om de band met je hond te verdiepen en zijn communicatie beter te begrijpen. Daarom heb ik een online cursus ontwikkeld die gedetailleerd ingaat op het onderwerp lichaamstaal. Je leert de signalen herkennen, begrijpen en er op de juiste manier op reageren. Meld je aan en ontdek hoe je jouw hond écht kunt leren begrijpen! 




0 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page